#32 Jacobs slum, afsnit 3

I tredje afsnit af podcastserien om den danske reporter og fotograf Jacob A. Riis dykker vi ned i litteraturen, journalistikken og rapporterne, der beskrev New Yorks slum; den litteratur, som Jacob A. Riis selv bidrog til.

Vi bevæger os dybere ind i The Tenement Block, lejekasernen, og ind i de trange, mørke gader og gyder. Vi ser nærmere på det spørgsmål, der meldte sig med slummens tilsynekomst: Hvem boede her? Og hvad gjorde det ved mennesker at bo under så usle forhold? 

Som Jacob A. Riis selv, var beboerne i New York City kommet fra landområderne til de store industribyer eller ankommet med båd til USAs håbefulde kyster. Indtil nu havde de fleste levet en tilværelse, som var usynlig for den mere velstillede klasse. Mennesker med penge vidste ganske simpelt ikke, hvordan "den anden halvdel levede".

Men efterhånden begyndte angst og bekymringer at opstå hos de mere velstillede klasser. De frygtede epidemier, som havde deres udspring i de dele af byen, hvor de arbejdende klasser, de fattige og vagabonderne havde deres daglige gang. Slummen. Under et foredrag beskrev Jacob A. Riis gaden Gotham Court, der var en af epidemiernes kilder: “Da koleraen kom for nogle år siden, var dødstallet ikke over seksten eller sytten ud af tusind i de ‘rene’ distrikter i centrum, men i denne gade var det ethundrede og femoghalvtreds ud af tusind. Dét er, hvad sådan et sted står for i tider med epidemier.”

In_the_Home_of_an_Italian_Rag-Picker,_Jersey_Street.jpg

De mere velstillede klasser kørte op og ned af gaderne i deres hestevogne. De så ikke, hvordan de fattigste boede. Og netop de fattiges usynlighed er et gennemgående tema i Jacob A. Riis forfatterskab. Hans forfatterskab kredser om storbyens anonymitet og fortæller historier om de folk, som ankom til byen og forsvandt.

I en artikel fra 1883 med titlen “Mennesker der forsvinder” skrev Jacob A. Riis spørgende: “Vender de nogensinde tilbage? Eller dukker de nogensinde op på overfladen igen, når de først er blevet suget ned i metropollivets vilde malstrøm, hvor kun summen og ikke det enkelte individ tæller?”

 

1-Riis-Bandits-Roost-New-York-City-Slum-1890.jpg

I løbet af 1800-tallet blev det mere og mere vanskeligt for den velstillede klasse at overse slummens umenneskelige vilkår. I sin gennembrudsbog, How the Other Half Lives, beskrev Jacob Riis den begyndende opvågnen hos de bedre stillede klasser i midten af 1800-tallet, efter borgerkrigens afslutning. Frygten for vold og epidemier førte til, at der blev taget tiltag for at forbedre vilkårene i de fattigste dele af byen.

Tilrettelæggelse: Kasper Jacek.

Klip, lyddesign og mix: Maiken Vibe Bauer. 

Stemme til Jacob A. Riis' dagbogscitater: Jacob Holdt

Indspilning af trommer: Lasse Smidt.

Emma Bess fortæller om Jacob Riis' fotografi.

Manushjælp: Niels Bjørn.

Tak til Arkitektforeningen for lån af lydstudie.

Jacobs slum er blevet til i et samarbejde mellem Bylyd og Netudgaven. 

Se mere på http://jacobsslum.dk