BYLYD #9 Antiterror-arkitektur

Når denne udgave af BYLYD kommer på gaden, er det et år siden, København blev udsat for dét, som mange vil betegne som et terrorangreb. De fleste har formentlig også stadig angrebet i Paris før jul 2015 tydeligt ridset op i erindringen. Igen blev helt almindelige civile ofre, da der blev skudt vilkårligt mod mennesker, som var ude for at fejre weekenden i byens gader. 

Terror-angrebene har medvirket til øget overvågning og forskansning af byens rum. BYLYD starter udsendelsen foran synagogen i Krystalgade i København, hvor en sikkerhedsvagt blev skudt og dræbt i forbindelse med angrebet sidste år. Siden da har politiet bevogtet området non-stop, og der er opsat vejafspærringer, så biler ikke kan køre hen til synagogen eller biblioteket, som ligger lige over for. 

Hvor langt er vi villige til at gå på kompromis med de åbne og tilgængelige byrum i sikkerhedens navn? Og hvordan kan sikkerhedstiltagende skabes på en måde, så byen er både sikker og inkluderende? 

Det er de spørgsmål, vi kredser om i BYLYD #9 - om anti-terrorarkitektur, hvor du også møder et offer for Breiviks bombe i Oslo 2011 og kommer med til Verdens Sikreste Bygning, Den Internationale Krigsforbryderdomstol i Haag, som schmidt hammer lassen architects og SLA landskab står bag. God fornøjelse!

 

breiviks bombe

I udsendelsen møder du Harald Føsker, som er international direktør i Kriminalforsorgen i Norge. Han arbejdede i regeringsbygningen i 2011, som var første mål for Anders Breivik, der som bekendt kørte en varevogn lastet med hjemmelavet sprængstof helt hen regeringsbygningen og lykkedes med at ødelægge store dele af den. 

Harald Føsker havde egentlig ferie den dag, men skulle ind forbi kontoret for at hente nogle papirer. Og så ændrede hans liv sig for altid. Hør hans beretning om ubehaget ved at vågne op uden evnen til at se, mellem ødelagt kontorinventar og lyden af gardiner der smælder mod glasskårene i de ituslåede ruder. Han troede, han skulle dø - men inden et år efter angrebet, var han tilbage på sit arbejde, hvor han har været indtil i dag. 

velfærdsarkitekturen under angreb

Indslaget fra Oslo leder til en samtale i studiet om den måde, som bygninger udtrykker ideologi på. Regeringsbygningen i Oslo er et modernistisk kompleks med alt hvad det indebærer af tanker om lighed, demokrati og tilgængelig. Men måske FOR åben? Skulle noget i det fysiske terræn have forhindret, at terroristen kunne komme så tæt på? I hvert fald var den bagvedliggende socialdemokratiske ide netop målet for Brevik, der jo senere fortsatte sin vanvidsgerning på øen Utøya, hvor Socialdemokratisk Ungdom holdt landsmøde. 

Verdens sikreste bygning

Ind og ud mellem studiesnakken og de forskellige indslag fletter sig en tur gennem terrorsikringens København. Her tager billedkunstner Nis Rømer, der også er arkitekt og stifter af gåklubben GÅAFSTAND, os med rundt og beskriver den midlertidige terrorsikring ved Christiansborg Slotsplads, det gamle forsvarsanlæg ved Kastellet og Den Amerikanske Ambassade. 

Til sidst tager vi til Aarhus og interviewer Bjarne Hammer fra schmidt hammer lassen architects, der i samarbejde med SLA landskabsarkitekter står bag den nye Internationale Krigsforbryderdomstol i Haag. Han fortæller om arbejdet med at skabe en bygning, der på en og samme tid er både bombesikker, transparent og tilgængelig. (Fotos: Hufton+Crow)

Vandspejlet vækker mindelser om voldgraven og er et greb, som både skaber ro og sikkerhed i den nye Internationale Krigsforbryderdomstol.

Vandspejlet vækker mindelser om voldgraven og er et greb, som både skaber ro og sikkerhed i den nye Internationale Krigsforbryderdomstol.

Det er SLA Landscape der har stået for programmeringen af landskabet. Her er brugt mange kræfter på at skjule sikkerhedsforanstaltninger, så fx den omkransende sikkerhedsmur er gravet ned i landskabet, så den ikke ses direkte fra gadeplan.

Det er SLA Landscape der har stået for programmeringen af landskabet. Her er brugt mange kræfter på at skjule sikkerhedsforanstaltninger, så fx den omkransende sikkerhedsmur er gravet ned i landskabet, så den ikke ses direkte fra gadeplan.

Læs mere om ICC, der indvies officielt d. 19.4. på shl.dk

Og husk så, at du altid er mere end velkommen til at kontakte os med ris, ros og gode ideer. Se hvordan her

OM BYLYD#9

Tilrettelæggelse: Tobias Moe, Maiken Vibe Bauer og Niels Bjørn

Værter: Tobias Moe og Niels Bjørn

Klip, lyddesign og mix: Maiken Vibe Bauer

Musik: Beautiful Burning World - Brokenhagen

Indslag: Lena Odgaard

Udsendelsen blev bragt første gang d. 18.2. og udgives i samarbejde med Akademisk Arkitektforening med støtte fra Dreyers Fond.