NIELS BJØRN

F

Niels Bjørn er urbanist med en ph.d. fra Københavns Universitet i urban kompleksitet og en baggrund som tv-tilrettelægger og filmproducer. Han arbejder i dag som selvstændig rådgiver for bl.a. kommuner, developere og boligorganisationer.

I 2008 redigerede Niels Bjørn antologien "Arkitektur der forandrer" for Akademisk Arkitektforening, og har for Københavns Kommune i samarbejde med Arkitektforeningen gennemført et af de første evidensprojekter inden for byudvikling i Danmark, "Evidens for sociale effekter af fysiske indsatser i udsatte områder", afsluttet i 2014.

Niels Bjørn optræder ofte i radioudsendelser og artikler om byens udvikling. Han er medforfatter på flere bøger om arkitektur og byudvikling, filminstruktør på dokumentarfilm og var med til at udforme Danmarks og Grønlands bidrag til Arkitekturbiennalen i Venedig i 2012.

I 2016 udgav Niels Bjørn bogen Livet i Kinas kæmpebyer, som indeholdt fotos og tekst om de kinesiske megabyers udvikling. Projektet førte også til en udstilling af samme navn, som blev vist på DAC i København og i Malmö. Uddrag af udstillingen blev siden genvist i København og Aarhus i 2018.

I 2019 har Niels Bjørn sammen med Ane Skak tilrettelagt, skrevet og instrueret VR-filmen SPRINGET, om arkitekt Dorte Mandrups kreative proces. Filmen havde premiere på festivalen CPH:DOX i 2019 og var en del af Dorte Mandrup-udstillingen Umistelige Landskaber på DAC. Podcastene af samme titel distribueres af Bylyd.

Ved siden af værtsrollen i BYLYD driver Niels Bjørn virksomheden Bureauet Niels Bjørn.