#42 STADSARKITEKTENS BLIK 4

Bjarne Rieckmann / Rødovre

Irmabyen er Rødovres nyeste bydel, udviklet massivt de seneste år med boliger i mange forskellige typer og med så stor efterspørgsel, at folk ikke alene har sovet i kø for at blive skrevet op men endda betalt studerende for at sove i kø for dem, fortæller stadsarkitekt Bjarne Rieckmann med et smil. Irmabyen er udviklet af en privat developer, som opkøbte Irmas gamle hovedsæde, kaffetårn og lager og har omdannet det til et nye boligområde.

Så stor efterspørgsel er usædvanlig for Rødovre, men det er ikke usædvanligt at nye boliger hurtigt sælges. Rødovre er en del af hovedstadsområdet og mærker som alle andre kommuner i regionen den urbanisering, som præger hele landet, hvor de større byer oplever tilflytning, mens de små steder har vanskeligt ved at holde på borgerne.

At Rødovre som en omegnskommune har en stadsarkitekt er usædvanligt. Faktisk er Rødovre den eneste af landets otte kommuner med en stadsarkitekt, som varetager jobbet for, hvad man med et københavnerblik kan kalde en omegnskommune. Det gør Bjarne Rieckmanns job usædvanligt.

Han er den stadsarkitekt i landet, som har siddet længst. Han fik hvervet i 2006 og har siden sørget for både at sikre høj kvalitet i det, som bygges, og en strategisk retning på de store udviklingstræk.

Kaffetårnet er Irmas gamle kafferisteri og kaffemølle og fungerer i dag som show room for nysgerrige, der overvejer at flytte til kvarteret. Her kan de se køkkener og badeværelser i nogle af de kommende boliger. Samtidig er kaffetårnet ikon for det …

Kaffetårnet er Irmas gamle kafferisteri og kaffemølle og fungerer i dag som show room for nysgerrige, der overvejer at flytte til kvarteret. Her kan de se køkkener og badeværelser i nogle af de kommende boliger. Samtidig er kaffetårnet ikon for det nye kvarter, der trods navnet hverken har en Irmabutik eller COOPs involvering. Foto: Niels Bjørn.

Bjarne Rieckmann er opvokset på Frederiksberg og syntes som barn og ung, at omegnskommuner som Søborg og Rødovre var ufatteligt langt ude og kedelige steder. I dag bor han i Søborg og arbejder i Rødovre og har skiftet holdning. Alligevel er der noget af det, Frederiksberg kan, som han forsøger at tage med til Rødovre. Det gælder især nogle klare og skønne byrum, der er klart afgrænsede og giver identitet og liv.

Serien Stadsarkitektens blik er blevet til med støtte fra Dreyers Fond og Statens Kunstfond.

Tilrettelæggelse, interview og klip: Niels Bjørn

Research: Tue Sørensen

Redigering, montering og mix: Maiken Vibe Bauer

Der er brugt musiksekvens af Velly Joonas "Stopp, Seisku Aeg!” under aftale med KODA.