#65 SANSERNES ARKITEKTUR 6 - DEN SJETTE SANS

Performer Kitt Johnson har altid kombineret kropslig performance med særlige steder. Selv om hun også laver forestillinger i teaterrum, er det kombinationen af at gå på jagt efter et sted og finde frem til det, som giver hende en særlig mulighed. Hun har lavet performances under en bruser i et omklædningsrum i en sportshal og i en parkeringskælder. Hun vælger steder, som har en særlig spænding, som hun siger.

Udover egne performances, har Kitt Johnson siden 2008 stået bag festivalen Mellemrum, hvor hun kuraterer vandringer i et kvarter, hvor man undervejs støder på performere, som på forskellig vis interagerer med steder i kvarteret.

For hende er intuitionen et vigtigt arbejdsredskab. Hun lytter til sin egen krop, når hun vælger et sted, og hun lytter til sin egen krop, når hun udvikler sine performances.

For Kitt Johnson er den sjette sans et begreb, som fortæller om alle sanserne, om hele kroppen.

Kitt Johnson ovenpå Korsgadehallen, der ligger under en bakke på indre Nørrebro i København. Foto: Niels Bjørn

I afsnit seks af Bylyds podcastserie Sansernes arkitektur møder tilrettelægger Niels Bjørn Kitt Johnson på toppen af Korsgadehallen på indre Nørrebro i København. Det er en hal, der er lagt ind i en bakke, så man kan bestige den og komme op på bakken, som ligger inde i en boligkarré.

Det er Kitt Johnson, som har valgt mødestedet, et sted, hun siger kan noget helt særligt. Hun har også en særlig tilknytning til indre Nørrebro, og fortæller, at da hun skulle i gang med Mellemrum i kvarteret, måtte hun have tilladelse fra banderne.

Arkitekt og arkitekturforsker Lars Brorson Fich har en videnskabelig tilgang til den sjette sans, som han mener sidder i hjernen.

Lars Brorson Fich studerer mennesket i arkitekturen. Hvordan reagerer kroppens sanser på forskellige rumlige forhold? Han havde arbejdet som arkitekt i mange år, før han tog springet over i forskningen. Det gjorde han, fordi han stødte på et forskningsresultat, som for ham var utroligt. Studiet påviste, at patienter på et hospital, som er indlagt på en stue med udsyn til et grønt område, i gennemsnit er indlagt en dag kortere, end mennesker indlagt på en stue med udsyn til en bygning. Og udover den kortere indlæggelsestid, havde de også færre smerter og mindre brug for smertemedicin.

Forskningsresultatet fik Lars Brorson Fich til at begynde sin egen forskning. Først med en ph.d.-afhandling, som påviste, at mennesker i rum uden synlige åbninger bliver mere stressede end mennesker i rum med synlige åbninger, når de befinder sig i en social situation med pres på som en job-interview-lignende situation.

Lars Brorson Fich ved bagvæggen med maske på i virtual reality-laboratoriet på Aalborg Universitet, hvor hans to assistenter er ved at forklare en forsøgsperson, hvad hun skal igennem. Forsøgspersonen sidder i sofaen og får VR-briller på, hvorefter hun visuelt og auditivt befinder sig i en virtuelt designet verden, hvor hun ligeledes sidder på en sofa. Herfra kan hun rejse sig, gå rundt og tale med de avatarer, som styres fra computeren i venstre side af billedet. Foto: Niels Bjørn

I dag er Lars Brorson Fich ved at opbygge et forskningscenter på Aalborg Universitet med en gruppe forskere fra forskellige felter. Han mener, at netop tværfagligheden er vigtig i et felt, der forsøger at forstå mennesket i dets omgivelser. Hver faglighed og hvert blik kan noget særligt, og tilsammen håber de at kunne afdække meget mere om, hvad der i det fysiske miljø gør mennesker godt og dårligt.



Læs mere om Kitt Johnson her.

Læs mere om Lars Brorson Fich her.



Afsnittet er blevet til med støtte fra Dreyers Fond og Statens kunstfond.



Afsnit 6: Den sjette sans

Medvirkende: Kitt Johnson og Lars Brorson Fich

Musik: Eske Nørrelykke og Kristian Mondrup

Tilrettelæggelse, interview og klip: Niels Bjørn