#47-56 BALLADEN OM BLOKKEN

Gennem ti afsnit tager BYLYD og Realdania podcast dig med ind i dybden af de socialt udsatte områder. Vi afliver myter, giver baggrund og perspektiv på virkeligheden i de socialt udsatte områder. Undervejs taler vi med beboere, med kommuner, med boligforeninger og med forskere. Alt sammen for at finde ud af, hvad der er op og ned i al Balladen om blokken.

I 2018 fik vi en ny lov - paralllelsamfundsloven, eller ghettoloven, som den også kaldes. Det begyndte med, at daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen i sin nytårstale 2017 talte om “sorte pletter på Danmarkskortet”. Et halvt år senere vedtog syv partier i Folketinget det, som er blevet døbt “Ghettoloven”, men som reelt hedder Parallelsamfundsloven. Det gør den, fordi der i de politiske dokumenter er beskrevet, at beboerne i de 16 områder, som af staten klassificeres som “hårde ghettoer”, lever i parallelle samfund, adskilt fra det danske samfund, resten af befolkningen lever i.

Foto: Anders Graver

Foto: Anders Graver

Nu skal 3000 gode, sunde boliger rives ned, fordi loven dikterer, at de såkaldt “hårde ghettoer” skal nedbringe andelen af almene familieboliger til 40 %. Så i de kommende år mister mange mennesker i Danmark deres hjem. De skal genhuses andre steder. Og det skubber andre boligområder tæt på den frygtede liste, “den hårde ghettoliste”. Havner de først der, skal også de nedbringe andelen af almene familieboliger til 40 %.

Flytter vi bare rundt på problemerne i stedet for at løse dem?

Med BALLADEN OM BLOKKEN tager BYLYDs vært Niels Bjørn på en personlig rejse ind i dybden af de socialt udsatte områder. Niels Bjørn har de seneste tolv år arbejdet med de socialt udsatte områder. Han redigerede i 2008 bogen Arkitektur der forandrer, som bragte udenlandske cases til Danmark, som viste vejen frem for en ny tilgang til de socialt udsatte områder: byudvikling.

Bogen Arkitektur der forandrer bragte i 2008 udenlandske eksempler til Danmark, som viste, at socialt udsatte områder kunne udvikles til socialt balancerede gennem omfattende byudvikling. Bogen er redigeret af BYLYDs vært Niels Bjørn, som i serien B…

Bogen Arkitektur der forandrer bragte i 2008 udenlandske eksempler til Danmark, som viste, at socialt udsatte områder kunne udvikles til socialt balancerede gennem omfattende byudvikling. Bogen er redigeret af BYLYDs vært Niels Bjørn, som i serien BALLADEN OM BLOKKEN tager på en personlig rejse ind i dybden af de socialt udsatte områder.

Lige siden har Niels Bjørn arbejdet som rådgiver for boligforeninger og kommuner over hele landet, som bokser med de udsatte områder. Han har medvirket i mange planer og gennemførte i 2014 et review sammen med Annette Holek, som viste evidens for, at bystrukturel forandring er afgørende, hvis man skal opnå sociale effekter af indsatser i udsatte områder.

Med mikrofon i hånden opsøger Niels Bjørn beboere, kommuner, boligforeninger og forskere. Han udfordrer dem, han ikke er enig med, og bliver udfordret tilbage. Undervejs forsøger han, om han kan skille myter fra facts og komme om bag facaderne på de mange højspændte historier. 

Ialt 30 personer medvirker i serien, og undervejs bliver fortalt om en række større planer, som er i gang bl.a. i Gellerup/Toveshøj i Aarhus, Kildeparken i Aalborg og Tingbjerg i København.

I Gellerup er skåret et seks etagers højt hul i en blok, som er foret med en gylden belægning, der lyser om aftenen. Hullet er en ny port, som skal signalere “Velkommen”. Hullet er både en symbolsk åbning af boligområdet, der før oplevedes lukket, o…

I Gellerup er skåret et seks etagers højt hul i en blok, som er foret med en gylden belægning, der lyser om aftenen. Hullet er en ny port, som skal signalere “Velkommen”. Hullet er både en symbolsk åbning af boligområdet, der før oplevedes lukket, og en konkret åbning, for nye veje ind gennem blokken og hele området skaber mere trafik. Gellerup hægtes op på hverdagsbyens flow, en strategi mod social isolation. Men virker det? Andre steder rives hele blokke ned. Er det bedre? Eller mister vi dyrebar kulturarv og skønne boliger, som beboerne elsker at bo i? Foto: Niels Bjørn

BALLADEN OM BLOKKEN er en podcastserie, udviklet af BYLYD og Realdania

Serien er finansieret af Realdania og produceret af BYLYD

Tilrettelæggelse og klip: Niels Bjørn

Musik: Eske Nørrelykke og Kristian Mondrup Nielsen, under aftale med KODA

Redaktionel sparring: Anna Harpsøe Clausen, Björn Emil Härtel Jensen, Ane Skak, Line Eriksen og Emil Rothstein

Lydmix: Maiken Vibe Bauer