#87 JAGTEN PÅ DEN GUDDOMMELIGE LYD – Afsnit 6

I det sjette afsnit af JAGTEN PÅ DEN GUDDOMMELIGE LYD vil vi gerne tale om, hvordan kirkens arkitektur kan være med til at massere os eller skubbe os i retning af bestemte oplevelser eller erfaringer. Og hvordan rum – som for eksempel kirkens rum – måske kunne være med til at muliggøre oplevelser, vi kunne kalde guddommelige? Læs og lyt!

#86 JAGTEN PÅ DEN GUDDOMMELIGE LYD – Afsnit 5

I det femte afsnit af JAGTEN PÅ DEN GUDDOMMELIGE LYD skal det handle om orglet – og hvad musik i et kirkerum kan gøre ved os. Vi har derfor talt med både organister, musiker og forskere: organist og domkantor i Aarhus Domkirke Anne Agerskov, den danske komponist og salmedigter Janne Mark, den canadiske musiker Sarah Davachi og arkitekturformidleren Line Marschner. Læs og lyt!

#85 JAGTEN PÅ DEN GUDDOMMELIGE LYD – Afsnit 4

Det fjerde afsnit af JAGTEN PÅ DEN GUDDOMMELIGE handler om stemmen. For det viste sig – i takt med at vi bevægede os længere og længere ind i forskellige kirkerum i Danmark – at hvis vi fortæller historien  om stemmen, så forfølger historien om, hvad der sker med kirkerum og kirkerums indretning, når ens forhold til Gud ændrer sig. Nemlig da store dele af de danske kirker blev luthersk-protestantiske. Læs og lyt!

#84 JAGTEN PÅ DEN GUDDOMMELIGE LYD – Afsnit 3

I det tredje afsnit af JAGTEN PÅ DEN GUDDOMMELIGE LYD træder vi sammen med kunsthistoriker og arkitekturformidler Line Marschner ind i en moderne, danske kirke, hvis historie er betydeligt kortere end de mange middelalderlige landsbykirker, vi oftest ser i landskabet. Nemlig Islev Kirke fra 1970, der er tegnet af arkitektparret Inger og Johannes Exner. Læs og lyt!

#83 JAGTEN PÅ DEN GUDDOMMELIGE LYD – Afsnit 2

I det andet afsnit af JAGTEN PÅ DEN GUDDOMMELIGE LYD mødes Kasper Jacek med restaureringsarkitekt, ph.d., og projektleder ved Folkekirkens Videnscenter Maj Bjerre Dalsgaard. Hun har skrevet en afhandling om de danske middelalderlige landsbykirker, om deres arkitektur og hvordan vi forstår dem – og hvad deres fremtidspotentiale er. Sammen træder de ind i lille middelalderlige landsbykirke i Kasted på jagt efter både de store og små historier, som rummet kan fortælle. Læs og lyt!

#82 JAGTEN PÅ DEN GUDDOMMELIGE LYD – Afsnit 1

I det første afsnit af Jagten på den guddommelige lyd nærmer vi os spørgsmålet om, hvad en kirke i Danmark overhovedet er – og hvordan kirker som arkitektur, akustik, materiale og som religiøst, kulturelt og socialt rum sætter os i bevægelse. Og så er vi på jagt efter det helt store spørgsmål: Kan det endda være et sted, hvor vi kan have måske det også kan være oplevelser af det guddommelige? Læs og lyt!

#81 BARNDOMMENS LANDSKAB 6: STINE POULSEN

Stine Poulsen er stadsgartner i Frederiksberg Kommune, en stilling der ikke findes mange af i Danmark. Det betyder, at hun skal sikre kvalitet i kommunens grønne, og udvikle strategier for at kommunen også på lang sigt tænker grønt ind i planlægningen. Som barn voksede hun op med et slot i baghaven, og slotshaverne og skovene omkring Hillerød har præget hendes syn på landskab og natur. Læs og lyt.

#80 BARNDOMMENS LANDSKAB 5: ROSA LUND

Rosa Lund er egentlig ikke uddannet landskabsarkitekt men hendes sans for landskab og en barndom med Hareskov i baglommen fik hende til - med sin makker Martin Hjerl - at stifte landskabstegnestuen STED, der på få år fik stor succes. For Rosa er det forældrenes ukuelige tro på, at alt kan lade sig gøre, og at man bare gør det selv, som har givet hende troen på, at hun kan. Læs og lyt.

#79 BARNDOMMENS LANDSKAB 4: ELLEN BRAAE

Ellen Braae er professor i landskabsarkitektur på Københavns Universitet men opvokset nord for Aarhus på hesteryg fra det landbrug, som hendes forældre brugte alle dage året rundt på at passe. Det kuperede terræn og eventyrlige opdagelse i gallop har præget Ellens blik og sans for naturens skift og poesi, som hun tager med i sin faglige praksis i dag. Læs og lyt.

#78 BARNDOMMENS LANDSKAB 3: STIG L. ANDERSSON

Stig Lennart Andersson kalder ikke sin tegnestue SLA for en landskabstegnestue men for en naturbaseret designvirksomhed. Selv er han lige så meget naturfilosof som designer. I portrættet af ham fortæller han om det træk, han hele livet har oplevet mod naturens rum og steder, og om hvordan mødet med Japan begyndte hans rejse mod at formulere sin radikale naturforståelse. Læs og lyt!

#77 BARNDOMMENS LANDSKAB 2: KIRSTINE JENSEN

Kristine Jensen, professor og landskabsarkitekt med egen tegnestue indtil tidligt i 2023, har være en af Danmarks mest markante stemmer indenfor landskabsarkitekturen gennem årtier. I portrættet rejser BYLYD med hende tilbage til barndommens steder i det midtjyske. Læs og lyt

#76 BARNDOMMENS LANDSKAB 1: ADAM BANG

Adam Bang fra tegnestuen BOGL præsenteres som den første i serien Barndommens landskab, hvor tilrettelægger Niels Bjørn tager på rejse med toneangivende landskabsarkitekter med tilbage til, hvor de er vokset op. Med tændt mikrofon undersøges på rejsen, hvordan landskabsarkitekterne er blevet formet af deres barndoms steder. Læs og lyt

#75 BLØD BY 3

I tredje og sidste afsnit af podcastserien om byfornyelsen af København viser Mathilde Johnsen rundt til nogle af de nyeste, klimavenlige og innovative tiltag i det københavnske nordvestkvarter. Blandt andet har kommunen skubbet virksomheder til at udvikle røde solceller, der diskret kan lægges ned i røde tegltag. Læs og lyt!

#74 BLØD BY 2

I andet afsnit af BYLYDs serie på tre om byfornyelsen af København skal vi bag facaderne på byfornyelsen og møde de fagfolk, som uddeler penge og som vurderer, om boliger er så ringe, at de skal kondemneres og beboerne genhuses andre steder. Vi skal også møde en arkitekt, der kæmper for at renovering sker med materialer, som er langtidsholdbare og patinerer smukt, og som ikke bryder sig om “vedligeholdelsesfrit”, fordi det skal kasseres efter få år. Læs og lyt!

#73 BLØD BY 1

I første afsnit af BYLYDs serie på tre om byfornyelsen af København hører vi om gadekampene mellem politi og førsy slumstormerne senere BZ’erne på Nørrebro, og hvordan det førte til en forandring af loven fra nedrivning til bevaring af byens gamle huse. Byfornyelseschef Øystein Leonardsen viser rundt på Vesterbro og fortæller om de forandringer, som bevaringstilgangen medførte i det, som stadig er den dyreste renoveringsindsats i Danmarkshistorien. Læs og lyt!

#72 DE GLEMTE ARKITEKTER 6 - OMSORG

I sjette og sidste afsnit skal vi møde nogle af de kvinder, som arbejdede med en omsorgsfuld tilgang til arkitekturen. Læs og lyt!

#71 DE GLEMTE ARKITEKTER 5 - VÆKST

I femte afsnit skal vi møde nogle af de kvinder, som arbejdede indenfor efterkrigstidens store vækstperiode med at skabe kvalitet i det byggede miljø. Læs og lyt!

#70 DE GLEMTE ARKITEKTER 4 - VISIONER

I fjerde afsnit skal vi møde nogle af de kvinder, som havde store visioner og arbejdede med at realisere dem på egne måder indenfor arkitekturen. Læs og lyt!

#69 DE GLEMTE ARKITEKTER 3 - ALTERNATIVER

I tredje afsnit skal vi møde nogle af de kvinder, som arbejdede for og med en alternativ tilgang til arkitektur og arkitektfaget. Læs og lyt!

#68 DE GLEMTE ARKITEKTER 2 - KÆRLIGHED

I andet afsnit af serien om de kvinder, der aldrig blev skrevet ind i arkitekturhistorien, skal vi høre om kvinder, som er stået i lyset af deres ægtemænd. Læs og lyt!

#67 DE GLEMTE ARKITEKTER 1 - HVOR ER KVINDERNE?

I første afsnit af BYLYDs serie om kvinderne, som aldrig blev skrevet ind i arkitekturhistorien, stiller de tre forskere bag forskningsprojektet spørgsmålet, hvorfor de ikke blev skrevet ind, og hvem de var. Læs og lyt!

#66 SANSERNES ARKITEKTUR 7 - SANSELØS

I dette bonusafsnit om Sansernes arkitektur fortæller arkitekt Lin Skaufel om at miste sansernes brug efter en fejloperation i hjernen, og om hvordan hun gennem intens og hård træning har kæmpet sig tilbage til at kunne sanse sin omverden. Læs og lyt!

#65 SANSERNES ARKITEKTUR 6 - DEN SJETTE SANS

I sjette afsnit af BYLYDs podcastserie om Sansernes arkitektur går tilrettelægger Niels Bjørn på jagt efter den sjette sans hos arkitekturforsker Lars Brorson Fich og koreograf og danser Kitt Johnson. Læs og lyt!

#64 SANSERNES ARKITEKTUR 5 - SYNSSANSEN

I femte afsnit af Bylyds serie om Sansernes arkitektur handler det om synssansen. Her medvirker billedkunstner Anette Harboe Flensburg, som i årtier kun har malet billeder af tomme rum. Og arkitekt og lysdesigner Asger Bay Christiansen, som med sin bog Human belysning har sat sit præg på forståelsen af, hvordan øjet, lys og arkitektur arbejder bedst sammen. Læs og lyt!

#63 SANSERNES ARKITEKTUR 4 - SMAGSSANSEN

I fjerde afsnit af Bylyds serie om Sansernes arkitektur handler det om smagssansen. Kok og neurogastronom Rasmus Bredahl laver frokost til tre arkitekter i en restaurant, han har været med til at designe ud fra alskens viden om, hvordan det fysiske miljø påvirker spiseoplevelsen. Under frokosten taler han med de tre arkitekter om mad og arkitektur - noget de alle tre ved en del om. Anna Marie Fisker er lektor på Aalborg Universitet og forsker i mad og arkitektur. Arkitekterne David Bülow og Rosa Lund er begge indehavere i hver sin tegnestue og er både som arkitekter og privatpersoner optaget af sanselighed og hvordan mad kan spille sammen med rum. Læs og lyt!

Lugtesansen.jpg

#62 SANSERNES ARKITEKTUR 3 - LUGTESANSEN

I tredje afsnit af Bylyds serie om Sansernes arkitektur handler det om lugtesansens rolle i det fysiske miljø. Leder af Kunsthal Aarhus, Jacob Fabricius, stod bag Aarhus-parfumen, der som et kunstprojekt blev lanceret i forbindelse med Kulturby 2017. Borgere i Aarhus blev i et open call bedt om at fortælle, hvilke lugte, de forbandt med Aarhus, og ud af de mange input designede lugtdesignere Aarhusparfumen. Casper Holm er strategisk designanalytiker og optaget af lugtesansens betydning for oplevelsen af rum og byen. Han har bl.a. lavet en installation til Louisiana, som var en installation, der tilsatte dufte til rum. Læs og lyt!

Whatever it is, the way you tell your story online can make all the difference.

#61 SANSERNES ARKITEKTUR 2 - FØLESANSEN

I andet afsnit af Bylyds serie om Sansernes arkitektur handler det om følesansen. Filmkunstner Kassandra Wellendorf fotograferer og filmer byens overflader for at overføre til tilskueren den taktile oplevelse, hun selv har af steder. Og tekstildesigner Kristine Mandsberg arbejder med stoffer og farver for at skabe en god fornemmelse for kroppen. Læs og lyt!

Sansernes arkitektur LYT - forside.jpg

#60 SANSERNES ARKITEKTUR 1 - HØRESANSEN

I en legende montageform, og med originalt komponeret musik og lyde af Eske Nørrelykke og Kristian Mondrup, finder tilrettelægger Niels Bjørn frem til to personer, som har en særlig viden om og et særligt forhold til betydningen af høresansen for arkitektur og byen. Nina Gram har forsket i, hvordan vi bruger musik til at farve oplevelsen af byen. Og Marie Højlund er som både lydforsker og musiker altid optaget af, hvordan steder lyder, og hvad det betyder for, hvordan vi har det. Lyt her.

Cover1-lille.jpg

#57-59 DEN EKSTRA INDSATS

Efter BYLYDs serie Balladen om blokken var der noget, som tilrettelægger Niels Bjørn ikke havde behandlet omkring de udsatte boligområder, nemlig det boligsociale arbejde. Det er beskåret med 100 millioner af et næsten enigt folketing, og i denne serie på tre afsnit, dykker BYLYD ned i, hvad det får af betydning for nogle af de fattigste danskere, som bor i de udsatte boligområder. Lyt her.

BOBbillede.jpg

#47-56 BALLADEN OM BLOKKEN

Tilrettelægger Niels Bjørn tager over 10 afsnit BYLYDS lyttere med på en personlig rejse ind i de socialt udsatte boligområder, som han har arbejdet med som byudvikler siden 2008. Hvert afsnit lægger et selvstændigt perspektiv ind i det komplekse felt og folder gennem samtaler med beboere, forskere, kommuner og boligorganisationer kompleksiteten ud omkring det, der politisk betegnes som “Parallelsamfund”, og som folketinget i 2018 vedtog den såkaldte “Ghettolov” omkring. Lyt her.

Tina+Saaby%2C+af+Astrid.jpg

#46 STADSARKITEKTENS BLIK BONUS: Tina Saaby / København

Efter et år med rejser og refleksion, spørger vi Københavns tidligere stadsarkitekt Tina Saaby, hvordan hun hører udsendelserne om Danmarks stadsarkitekter. Hun forelskede sig i dem, siger hun og tænker videre over de forskellige roller, stadsarkitekterne indtager, og om det strategiske redskab, som embedet er. Foto af Astrid Maria Busse Rasmussen. Lyt her.

P1390470.jpg

#45 STADSARKITEKTENS BLIK 7: Camilla van Deurs / København

Vi har kun otte stadsarkitekter i Danmark. Hvorfor? Er det fordi, det er vanskeligt at finde ud af, om stadsarkitekterne tilfører værdi? Hvad laver de overhovedet? For at finde svar har BYLYD lavet en serie med portrætter af Danmarks stadsarkitekter og deres byer. Lyt her.

P1380470.jpg

#44 STADSARKITEKTENS BLIK 6: Morten Harder / Esbjerg

Vi har kun otte stadsarkitekter i Danmark. Hvorfor? Er det fordi, det er vanskeligt at finde ud af, om stadsarkitekterne tilfører værdi? Hvad laver de overhovedet? For at finde svar har BYLYD lavet en serie med portrætter af Danmarks stadsarkitekter og deres byer. Lyt her.

P1380708.jpg

#43 STADSARKITEKTENS BLIK 5: Peder Baltzer Nielsen / Aalborg

Vi har kun otte stadsarkitekter i Danmark. Hvorfor? Er det fordi, det er vanskeligt at finde ud af, om stadsarkitekterne tilfører værdi? Hvad laver de overhovedet? For at finde svar har BYLYD lavet en serie med portrætter af Danmarks stadsarkitekter og deres byer. Lyt her.

IMG_3038.jpg

#42 STADSARKITEKTENS BLIK 4: Bjarne Rieckmann / Rødovre

Vi har kun otte stadsarkitekter i Danmark. Hvorfor? Er det fordi, det er vanskeligt at finde ud af, om stadsarkitekterne tilfører værdi? Hvad laver de overhovedet? For at finde svar har BYLYD lavet en serie med portrætter af Danmarks stadsarkitekter og deres byer. Lyt her.

P1390177.jpg

#41 STADSARKITEKTENS BLIK 3: Stephen Willacy / Aarhus

Vi har kun otte stadsarkitekter i Danmark. Hvorfor? Er det fordi, det er vanskeligt at finde ud af, om stadsarkitekterne tilfører værdi? Hvad laver de overhovedet? For at finde svar har BYLYD lavet en serie med portrætter af Danmarks stadsarkitekter og deres byer. Lyt her.

P1380676.jpg

#40 STADSARKITEKTENS BLIK 2: Claus Sivager / Frederiksberg

Vi har kun otte stadsarkitekter i Danmark. Hvorfor? Er det fordi, det er vanskeligt at finde ud af, om stadsarkitekterne tilfører værdi? Hvad laver de overhovedet? For at finde svar har BYLYD lavet en serie med portrætter af Danmarks stadsarkitekter og deres byer. Lyt her.

IMG_0510.jpg

#39 STADSARKITEKTENS BLIK 1: Lisbet Wolters / Vejle

Vi har kun otte stadsarkitekter i Danmark. Hvorfor? Er det fordi, det er vanskeligt at finde ud af, om stadsarkitekterne tilfører værdi? Hvad laver de overhovedet? For at finde svar har BYLYD lavet en serie med portrætter af Danmarks stadsarkitekter og deres byer. Lyt her.

DM+lille.jpg

#38 Springet II: Vadehavscentret - om Dorte Mandrups kreative proces

I den anden udsendelse om arkitekt Dorte Mandrup og hendes kreative skabelsesproces følger vi tankerne og tilblivelsen af Vadehavscentret syd for Ribe. Vi kommer tæt på Dorte Mandrups tilgang til arkitektur og hendes metoder, der involverer mange forskellige typer af processer, før en bygningskrop endelig “springer” i hende, som hun formulerer det. Lyt her.

beska%25CC%258Aret%2BDM.jpg

#37 Springet I: Isfjordscentret - om Dorte Mandrups kreative proces

Arkitekt Dorte Mandrup har det seneste årti opnået stor anerkendelse og berømmelse for sine bygninger, der ofte er radikale i deres formsprog og materialevalg. I to BYLYD-udsendelser kommer vi tæt på Dorte Mandrup og hendes kreative udviklings- og skabelsesproces. I den første udsendelse handler det om Isfjordscentret, som opføres ved det UNESCO-beskyttede landskab isfjorden udenfor Ilulissat i Østgrønland. Lyt her.

jacob-1982-02.jpg

#36 Jacobs slum, bonusafsnit

Syvende og sidste afsnit af JACOBS SLUM er et bonusafsnit, hvor vi fortæller de private historier om Jacob A. Riis til ende og interviewer den danske fotograf Jacob Holdt om såvel hans slægtskab med som forskelle på ham og hans navnebror, der drog til USA med 100 års mellemrum og skildrede slum og fattige liv. Lyt her.

"The Bend", Mulberry Street, som senere blev til en park, bl.a. på foranledning af Jacob A. Riis.

"The Bend", Mulberry Street, som senere blev til en park, bl.a. på foranledning af Jacob A. Riis.

#35 Jacobs slum, afsnit 6

Sjette afsnit af JACOBS SLUM hedder "Humanitetens reformer". Afsnittet handler om “Mulberry Bend Park” og kampen for at bevare den eneste lille grønne oase i det, som Jacob A. Riis beskrev som kernen i det værste af slummen, nemlig The Bend, Mulberry Street, på nedre Manhattan. Kampen om parken blev nemlig også symbol på, hvad der var på spil i byens værste områder. Lyt her.

riis_jacob_227_1982_433095_displaysize.jpg

 

#34 Jacobs slum, afsnit 5

Vi starter højt hævet over byen for et øjeblik at prøve at overskue den. Jacob A. Riis beskriver, hvorfor storbyen var en så tillokkende og tiltrækkende kraft for så mange folk i det amerikanske samfund: “Metropolen er for mange mennesker, hvad et tændt lys er for natsværmeren. Det tiltrækker dem i sværme, der kommer år efter år med en svag ide om, at de kan leve her om nogen steder." Lyt her.

 

Riischildren.jpg

#33 Jacobs slum, afsnit 4

Jacob beskrev de amerikanske byer, han gjorde holdt i på sin rejse. En af dem var Chicago med mudrede gader, som Jacob nåede frem til i 1873: “Chicago er en væmmelig By; skiden over al Beskrivelse; man ælter sig igjennem Gaderne i en Slags Mud, der er så sejgt og sammenhængende, at det giver en Lyd, som en proptrækker naar man drager Foden til sig.” Lyt her.

1-Riis-Bandits-Roost-New-York-City-Slum-1890.jpg

#32 Jacobs slum, afsnit 3

I tredje afsnit af podcastserien om den danske reporter og fotograf Jacob A. Riis dykker vi ned i litteraturen, journalistikken og rapporterne, der beskrev New Yorks slum .Vi ser nærmere på det spørgsmål, der meldte sig med slummens tilsynekomst: Hvem boede her? Og hvad gjorde det ved mennesker at bo under så usle forhold? Læs og lyt!

_Bohemian_Cigarmakers_at_work_in_their_Tenement__(5389942068).jpg

#31 Jacobs slum, afsnit 2

I andet afsnit af Jacobs slum stiller Kasper Jacek spørgsmålet: Hvad er en slum? Mange tidlige beskrivelser fra USA og Europa beskriver slummen som et intenst sted, der nærmest overfaldt sanserne. Slummen var præget af tung, ildelugtende og stillestående luft, af mudder og af mørke. Læs og lyt!

JS_Netavisen.jpg

#30 Jacobs slum, afsnit 1

JACOBS SLUM er en podcastserie med to hovedpersoner: Jacob A. Riis, den danske fotograf og reporter, og storbyens skyggeside: slummen. Idéhistoriker og journalist Kasper Jacek har fordybet sig i slummens historie og i Jacob A. Riis' historie, og over syv afsnit fletter han de to historier sammen.  Læs og lyt!

Charles Montgomery, forfatter til bogen Happy City. Foto: Niels Bjørn

Charles Montgomery, forfatter til bogen Happy City. Foto: Niels Bjørn

#29 BYLYD - om psykogeografi

I BYLYD #29 tager Niels Bjørn på besøg i virtual reality-forskningens forgård i Canada, hvor psykologiprofessor Colin Ellard når frem til ny viden om, hvordan det fysiske miljø påvirker os ved at sende forsøgspersoner ind i den virtuelle verden. Og vi møder Charles Montgomery i Florida, hvor canadieren fortæller om hvordan vi gør byerne "happy" Læs og lyt!

BYLYD #28 On Water - om Københavns Havn

Et excelark med kedeligt boligbyggeri og fejlslagne kontordomiciler, eller verdens "most liveable city"? I forbindelse med dokumentarfilmfestivalen CPH:Dox har BYLYD lavet et tema om Københavns Havns udvikling, afviklet som kanalrundfart. Tag med en tur gennem havnens udviklingshistorie og tag del i diskussionen. Læs og lyt!


Bylyd #27 Arkitekturens psykologi

I årets sidste afsnit opsøger Niels Bjørn psykologen Ingrid Gehl, som i '70erne skrev bestselleren "Bomiljø" om nødvendigheden af at tænke på menneskers behov i arkitekturen. Siden er bogen blevet glemt, men den har sat et mærkbart aftryk på ægtemanden Jan Gehls arbejde og dermed på dansk arkitekturhistorie som sådan. I udsendelsen kommer du også til Toronto i et interview med psykolog og professor Colin Ellard. Læs og lyt!


BYLYD #26 Om segregering

I tredje og sidste del af vores segregeringsserie tager vi fat på den stigende opdeling mellem rig og fattig i verdens byer, og ikke mindst i København. Hvorfor går det den vej? Mød tidl. overborgmester Ritt Bjerregaard, New Yorker-antroprolog Julian Brash og cheføkonom i BL, Frans Clemmesen. Læs og lyt!


Interiør, H17. Fotograf: Torben Eskerod

Interiør, H17. Fotograf: Torben Eskerod

BYLYD #25 i stofindtagelsesrummet

Nordens største stofindtagelsesrum, H17, åbnede i Kødbyen på Vesterbro i august 2016. Et område, som ellers har gennemgået en kraftig gentrificering. Kunstgallerier, restauranter og klubber er rykket ind og står i skarp kontrast til stofbrugernes virkelighed. Hvilke designgreb skal der til indendørs for at give rummet de nødvendige funktioner? Og hvordan etableres relationerne udendørs, så kunstnere, restaurantgæster og stofbrugere kan færdes side om side, trygt og værdigt. Læs og lyt!


BYLYD #24 om Ejerskab

Skal byen være en pengemaskine? Arkitekt og ph.d.-stipendiat Kasper Lægring kritiserer Socialdemokraterne for at skabe "boligfanatisme" i København. Partiets boligordfører Kaare Dybvad melder hus forbi og kalder kritikken uprioriteret. Vi tager debatten i studiet, og på gaden beskriver byrådgiver Søren Møller Christensen ejerskabskonstruktionernes konsekvenser for bykvaliteten…Læs og lyt!


Mørke tordenskyer er ikke det eneste, der truer Equadors smukke hovedstad. Indbyggerne lever med latent risiko for vulkanudbrud og jordskælv. Foto: Tobias Moe

Mørke tordenskyer er ikke det eneste, der truer Equadors smukke hovedstad. Indbyggerne lever med latent risiko for vulkanudbrud og jordskælv. Foto: Tobias Moe

BYLYD #23 Om Resiliens

Tag med til Quito, Equador, hvor indbyggerne lever med en latent risiko for jordskælv. Hør, hvorfor Vejle har Europas første resiliens-strategi, og hvad en spontant opstået gadekiosk kan gøre for bymiljøet i Hong Kong. Der er BYLYD om resiliens...Læs artikel

 


Vandledningsstien, Gladsaxe. Foto: Jasmina Gabel

Vandledningsstien, Gladsaxe. Foto: Jasmina Gabel

BYLYD #22 Styr på Lortet

Det er måske ikke noget, man tænker over i hverdagen. Men håndteringen af affald fra mennesker har og har haft en hel afgørende betydning for udviklingen af den velfungerende storby, som vi kender den i dag. 

Hvordan står det til eksempelvis med de københavnske kloakker? Og hvad gør man i Syd, hvor byer vokser så hurtigt, at der hverken er tid eller råd til at anlægge kloakrør under jorden? Læs artikel...


BYLYD #21 Byernes musik

I '80erne var Aarhus synonym med Gnags, TV2 og Helmig, København har været Europas jazz-hovedstad - og så er der Sønderho på Fanø. Her er en helt særlig type musik og dans blevet dyrket sålænge, at den nu er en uadskillelig del af byens identitet. 

Tag med BYLYD til bal i Sønderho - og til Musicon i Roskilde, hvor vi undersøger, hvordan man bruger musik som et bystrategisk planlægningsværktøj i skabelsen af en helt ny bydel...læs og lyt!


BYLYD #20 Spøgelset i rummet

Spøgelseshistorier, et gammelt gods hvor tiden står stille og Olsen Bandens hjem. BYLYD handler denne gang om atmosfære, som vi undersøger med en filminstruktør, en lyddesigner og en antropolog. Læs og lyt! 


Skolen i Sydhavnen. Foto: Torben Eskerod

Skolen i Sydhavnen. Foto: Torben Eskerod

#19 BYLYD i skole

BYLYD ser på, hvordan de pædagogiske og politiske strømninger har sat deres præg på skolebyggeriet gennem tiderne. I dag er åbenhed og transperans på mode - men er det nødvendigvis godt for læringen? Læs og lyt!


BYLYD #18 Megabegivenheder i byen

Hvad sker der med byen, når megaevents som fx OL ruller ind over? Tag med til London, fire år efter olympiaden var dér, hør, hvordan magthavere i Rio har brugt VM og OL til at gennemtvinge store ændringer i byen hen over hovedet på borgerne...læs og lyt!


BYLYD #17 Allinge fra provins til festivalby

Der bor normalt 1500 mennesker i Allinge. Men fire dage om året er den Danmarks navle. BYLYD er taget til Folkemødet for at se på, hvordan Allinge håndterer overgangen fra søvnig provins til pulserende festivalby...læs og lyt!


BYLYD #16 På biennale

Flygtningestrømme, klimakriser og kedsommeligt kapitalbyggeri. Tag med BYLYD til Venedig og få overblik over de vigtigste strømninger i arkitekturen på årets biennale "Reporting from the Front"...Læs og lyt!


BYLYD #15 Huse der heler

BYLYD tager fat på de kommende supersygehuse og undersøger, hvordan arkitekturen kan hjælpe til bedre helbred og måske endda helbredelse. Læs og Lyt! 


BYLYD #14 Moderne Drømme

Hør, hvorfor Les Corbusier var en skurk, hør forfatteren Morten Pape fortælle om sin opvækst i ghettoen - og tag med til et usædvanligt bofællesskab, opført af tre af Finlands største arkitekter på kanten af forrige århundrede. Læs og lyt!


BYLYD #13 Om bevaring

Hvad gør en bygning værd at bevare? Og kan man frede en fortælling? Tag med til Vikingeskibsmuseet i Roskilde og til Astrid Noacks Galleri i Nordvest, med BYLYD om bevaringsværdighed. Læs og lyt!


almere til web.jpg

#12 BYLYD - om selvbyggeri

Nyt dansk boligbyggeri er kedeligt. BYLYD besøger byen Almere, hvor de har langt større succes med at få folk til at bygge deres egne huse - og deres egen by. Læs og lyt!


#11 BYLYD - om sukker

Sukker er en væsentlig del af fundamentet for dansk økonomi og arkitekturhistorie. BYLYD graver sig ned i kolonisternes København og ser nærmere på sukkerroernes betydning for byudvikling på Lolland-Falster… Læs og lyt!


#10 BYLYD - på sporet af lyden 

I dette afsnit af går BYLYD jagt efter det tabte fokus på akustikken og ser på, hvordan lyden påvirker vores krop og vores byer. Læs og lyt!


#9 BYLYD - antiterror-arkitektur

Hvor langt er vi villige til at gå på kompromis med de åbne og tilgængelige byrum i sikkerhedens navn? Det handler om antiterror-arkitektur i BYLYD #9. Læs og lyt!


#8 BYLYD på flugt

BYLYD undersøger, hvordan flygtningelejren fungerer som by. Og stiller spørgsmål til, hvordan arkitekturen kan bidrage til at forbedre flygtninges livsvilkår. Og på den måde skubbe til en mere vellykket integration.  Læs og lyt!


#7 BYLYD - hvad er hjem?

I afsnit #7 undersøger BYLYD, hvad det egentlig vil sige at ‘høre hjemme’. Mød litteraten Martin Baake Hansen og arkitekten Anne Pind, der blev husvild efter en voldsom vandskade. Læs og lyt!


#6 BYLYD - Instagram sælger byen

I BYLYD #6 kigger vi på Instagram og er med tre instagrammere ude og fotografere byen. Vi besøger også Wonderful Copenhagen og hører om markedsføringen af byen og 'autentiske byfortællinger'. Læs og lyt!


#5 BYLYD - storytelling i byen

Hvordan kan branding og kommunikation være med til at at forme byudviklingen? I BYLYD #5 ser vi også på, hvad der sker, når helt almindelige borgere tager fortællingen om byen i egen hånd. Lyt og læs!


#4 BYLYD - om midlertidighed

I BYLYD #4 besøger vi det kreative fællesskab PB43 og ser på al den kreative og økonomiske værdi, der går tabt i overgangen mellem midlertidige projekter og permanent byudvikling. Læs og lyt


#3 BYLYD - om film og arkitektur

BYLYD #3 er et lydessay om byen og filmkunsten. Tag lyttebøfferne på og hørr om, hvordan film kan fungere som tænkehat om byen. Lad dig rive med af nørderiet, når Niels Bjørn tager dig med ind i filmens verden. Lyt og læs!    


#2 BYLYD - den smarte by?

I BYLYD #2 handler det om smart cities. Vores byer bliver stadig mere digitale, men hvilke omkostninger har det? Det er borgerne, der bidrager med data, men hvor er privatlivet? Vi går bag om den smarte by. Læs og lyt!


#1 BYLYD - om natur i byen

I BYLYD #1 kigger vi på grønne strategier og udfordringer i byen. Kan man importere en jysk hede til København? Vi møder også the grand old man indenfor landskabsarkitektur, Stig L. Andersson Læs og lyt!