#26 BYLYD om segregering

Tredje og sidste del i vores serie om segregering. Verdens byer - og ikke mindst København - bliver mere og mere opdelte. Afstanden mellem rig og fattig vokser, og det har konsekvenser, blandt andet for ulighed i sundhed. De fattigste dør simpelthen tidligere end de rigeste. Vi mister sammenhængskraft og forståelse for hinandens forskelligheder. Og så er det et problem for den økonomiske udvikling, fortæller Frans Clemmesen, cheføkonom i BL: 

"Man har også brug for skolelærere, politi og rengøringspersonale. Det begrænser de økonomiske muligheder, at man får et meget monopoliseret arbejdsmarked i de store byer." 

Er segregeringen et uundgåeligt resultat af markedets udvikling over de sidste årtier? Eller er det et udtryk for aktive politiske beslutninger, og at vi så at sige ligger, som vi har redt? Det er grundspørgsmålet for denne udgave af BYLYD.

Jeg synes, det ser dårligt ud. Det er meget svært at få boliger for folk med nogenlunde almindelige indtægter.
— Ritt Bjerregaard, tidl. overborgmester i København

Hvorfor?

Vi har efterhånden lyttet til rigtig mange forskellige forsøg på at finde svar på, hvordan udfordringerne med segregering kan løses. Men det bliver hurtigt meget diffust og urealistisk. I stedet spørger vi i udsendelsen her hvorfor? Hvad er det for mekanismer, der gør, at den moderne by bliver en ulige by? Vi spørger ovennævnte Frans Clemmesen, vi spørger tidligere overborgmester i København Ritt Bjerregaard, der som bekendt lovede 5000 billige boliger - det blev kun til 12. Og vi spørger New Yorker-antroprologen Julian Brash, der har undersøgt konsekvenserne af den (som han benævner den) neoliberale tilgang til byen, som tidligere borgmester Michael Bloomberg lagde for dagen i '00erne.

Lyt også:

I udsendelsen nævnes podcast-serien There Goes The Neighborhood, som giver et nærbillede af gentrificeringen af New York. Den finder du lige her: http://www.wnyc.org/shows/neighborhood

Og lyt med på de to første BYLYD afsnit i serien om segregering her: #24 Om ejerskab og #25 i Stofindtagelsesrummet

OM BYLYD #26

Tilrettelagt af Maiken Vibe Bauer, Niels Bjørn og Tobias Moe.

Klip, lyddesign og mix: Maiken Vibe Bauer

Værter: Tobias Moe og Niels Bjørn.

BYLYD er i 2016 udgivet i samarbejde med Akademisk Arkitektforening og støttet af Dreyers Fond. 

Ring eller skriv til os!

Vi håber, at du er blevet klogere af at lytte til BYLYD. Måske har vi sagt noget himmelråbende forkert? Eller negligeret de allervigtigste stemmer i historien? I så fald må du råbe op på facebook - eller tage fat på os direkte, vi er aldrig længere væk end en opringning. Find kontaktinfo her

Tak, fordi du lytter med!