#30 Jacobs slum, afsnit 1

JACOBS SLUM er en podcastserie med to hovedpersoner: Jacob A. Riis, den danske fotograf og reporter, og storbyens skyggeside: slummen.

Idéhistoriker og journalist Kasper Jacek har fordybet sig i slummens historie og i Jacob A. Riis' historie, og over syv afsnit fletter han de to historier sammen til en spændende og afslørende fortælling, som sætter den aktuelle, danske ghettodebat i perspektiv.

Jacobs slum er historien om Jacob A. Riis fra købstaden Ribe, der rejste til USA og endte som en verdensberømt reporter og fotograf, der inspirerede til sociale reformer i USA. Da han ankom, var Jacob A. Riis en af mange tusinde, fattige immigranter, som levede i New Yorks slum. Senere begyndte han at dokumentere livet i slummen, den hastigt fremvoksende storbys skyggeside. Hans brændende ønske blev at rydde slummen fra jordens overflade.

I sin levetid nåede Jacob A. Riis at blive politi-reporter, redaktør, foredragsholder, forfatter og så blev han også venner med den 26. amerikanske præsident Theodore Roosevelt. Hans fotografier var nogle af de første og eneste fotografiske dokumenter fra undersiden af den tidlige megaby New York. Her dokumenterer fotografierne livsforholdene hos arbejderne, som levede tæt sammen i mørke boliger, hvor sygdomme trivedes bedre end menneskene, der boede der.

Tilrettelæggelse: Kasper Jacek.

Klip, lyddesign og mix: Maiken Vibe Bauer. 

Stemme til Jacob A. Riis' dagbogscitater: Jacob Holdt

Indspilning af trommer: Lasse Smidt.

Emma Bess fortæller om Jacob Riis' fotografi.

Manushjælp: Niels Bjørn.

Tak til Arkitektforeningen for lån af lydstudie.

Jacobs slum er blevet til i et samarbejde mellem Bylyd og Netudgaven. 

Se mere på http://jacobsslum.dk