#40 STADSARKITEKTENS BLIK 2

Claus Sivager / Frederiksberg

 

Frederiksberg Kommune ligner ikke nogen anden i Danmark. Frederiksberg er omgivet af by hele vejen rundt, og endda af en enkelt by, nemlig København, som Frederiksbergs stadsarkitekt Claus Sivager med et grin kalder “omegnskommunen”. Samtidig er Frederiksberg ikke hoppet på den togvogn, som ellers gælder i resten af landet, nemlig kampen om at få flere borgere i den skattebetalende alder. Frederiksberg er så attraktivt et bo- og arbejdssted, at de kommer helt af sig selv.

Hvad giver det af muligheder og udfordringer for stadsarkitekten? Hvad er de vigtige dagsordner for byens videre udvikling, og hvordan varetager Claus Sivager den opgave?

Noget af det første, Claus Sivager gjorde, da han rykkede ind på Frederiksberg rådhus, var i fællesskab med By-, kultur og miljødirektør Ulrik Winge at gøre op med deres adskilte kontorer, der lå med døre imellem og en fælles sekretær. I stedet skubbede de to skriveborde sammen og sidder nu direkte overfor hinanden og har let og direkte adgang til hinanden. På den måde kan Claus Sivager hurtigt vende problemstillinger med sin direktør, så der ikke opstår ventetid i en arbejdsgang, hvor stadsarkitekten typisk har 100 sager i gang af gangen.

Frederiksberg Kommunes stadsarkitekt Claus Sivager arbejder for, at det, som bygges i byen, taler godt sammen med det, som er Frederiksbergs særlige stemning. Det nybyggede Madkulturens Hus, tegnet af COBE Arkitekter, ligger på Frederiksberg Allé li…

Frederiksberg Kommunes stadsarkitekt Claus Sivager arbejder for, at det, som bygges i byen, taler godt sammen med det, som er Frederiksbergs særlige stemning. Det nybyggede Madkulturens Hus, tegnet af COBE Arkitekter, ligger på Frederiksberg Allé lige midt i det mest ikoniske Frederiksberg, og har derfor krævet en ganske særlig opmærksomhed fra stadsarkitekten. Foto: Niels Bjørn.

Stadsarkitekt Claus Sivager har på en typisk dag otte til ti møder, mange af dem på sager, som er i gang. Og hver uge tager han Frederiksbergs borgmester, Simon Aggesen, på tur, hvor de ser på arkitektur og taler om, hvad der er godt og mindre godt byggeri. Claus Sivager udpeger detaljer i byggeriet, som de taler om, og konteksten, så borgmesteren udvikler sit vokabular og sin forståelse af betydningen af god og dårlig arkitektur og byplanlægning.

Serien Stadsarkitektens blik er blevet til med støtte fra Dreyers Fond og Statens Kunstfond.

Tilrettelæggelse, interview og klip: Niels Bjørn

Research: Tue Sørensen

Redigering, montering og mix: Maiken Vibe Bauer

Der er brugt musiksekvens af Velly Joonas "Stopp, Seisku Aeg!” under aftale med KODA.