BYLYD #7 HJEM

I dette afsnit undersøger BYLYD, hvad det egentlig vil sige at ‘høre hjemme’. Mød litteraten Martin Baake Hansen, der fortæller om sammenhængen mellem hjem og nostalgi, og arkitekten Anne Pind, der blev husvild efter en voldsom vandskade.

Hvad vil det sige at høre hjemme - hvis man overhovedet kan det? Måske er det de mennesker, du bor sammen med. Måske er det byen. Duften af mormor, der hænger i tapetet, rummenes struktur og fordeling eller plakaterne, der pryder væggene. Og hvad sker der egentlig, hvis du pludselig mister dit hjem?

Det første jeg mødte, var en tæt, varm, dampende luft, der lugtede af kælder og mug.
— Anne Pind, arkitekt


Mere om hjem

Hjemmet er mere relevant end nogensinde, ikke mindst set i lyset af den voksende flygtningekrise, hvor millioner af mennesker tvinges til at forlade deres hjemland på grund af krig og ødelæggelse.

Men også fordi antallet af især unge hjemløse stiger markant, både herhjemme og i udlandet. De fleste bliver tvunget til det, men der er i de senere år også opstået en bevægelse blandt unge, der aktivt vælger hjemmet i konventionel forstand fra og rejser efter de milde vinde i stedet.

I BYLYD #7 forklarer Martin Baake Hansen begrebet "Nostrofobi", der definerer en afsky mod eget kulturelt ophav og alt hvad der knytter sig til det. Han bruger det til at belyse Hertha Müllers storbynomade, der defilerer på byens glatte underlag uden nogensinde at lade sig falde til og slå rødder. Det er ikke nødvendigvis intentionen for personerne i denne fremragende lille webdoku fra The New Yorker, men vi synes alligevel du skal se den.

P1 har også kastet sig over temaet om hjemløshed, og i featuren "Hjemløs ungdom" tegnes et stærkt og personligt portræt af mennesker, der kæmper. Den udstiller samtidig et grelt hul i det danske socialsystem og sætter en tyk streg under, at behovet for skæve og fleksible akutboliger er mere aktuelt end nogensinde.

BYLYD i radioen

Og apropos P1 så har BYLYD haft fornøjelsen af at være en tur forbi P1 Podcaster, hvor Kristoffer Friis og Tobias Moe sætter ord på, hvorfor vi elsker at lave radio om by og arkitektur. Lyt med her

Husk, at vi på redaktionen altid er meget interesserede i input fra vores lyttere. Så hvis du har ideer eller kritik, så tøv ikke med at sende os en mail - eller giv din mening til kende på facebook

Om BYLYD #8

Tilrettelæggelse: Tobias Moe og Maiken Vibe Bauer

Klip, lyddesign og mix: Maiken Vibe Bauer

Indslag med Anne Pind blev produceret af Maiken Vibe Bauer. 

Redaktionen er: Tobias Moe, Maiken Vibe Bauer, Niels Bjørn og Kristoffer Friis.

Stor tak til Barbara Thybo for research og sparring.

Udsendelsen blev bragt første gang d. 22. december 2015