#23 BYLYD om resiliens

Tag med til Quito, Equador, hvor indbyggerne lever med en latent risiko for jordskælv. Hør, hvorfor Vejle har Europas første resiliens-strategi, og hvad en spontant opstået gadekiosk kan gøre for bymiljøet i Hong Kong. I BYLYD om resiliens.

byen med de mange trusler

Udsendelsen starter og slutter i Quito, hovedstaden i Equador. Dels fordi den er et godt eksempel på mange af de udfordringer, som verdens byer står over for. Og dels fordi UN Habitat 3 - verdens største begivenhed for byudvikling - bliver afholdt her. 

Quito lever blandt andet med en latent risiko for jordskælv, det seneste større skælv skete i foråret. Men desværre er kun en ganske lille del af bygningsmassen i byen sikret mod jordskælv. Det får nogle borgere til altid at bære en nødrygsæk med de mest nødvendige ting. 

Lise Hermann, en dansk journalist som bor i Quito, følger i et indslag forberedelsen af jordskælvsscenarier i en stor biograf. Og samtidig danner hun sig et indtryk af, hvordan jordskælvsrisikoen påvirker byens indbyggere. 

Lise Hermann er del af journalistnetværket Korrespondenterne, som fortæller historier kloden rundt. 

hvad betyder resiliens?  

Det spørgsmål hjælper professor fra Københavns Universitet, Geologisk Institut, Lars Winther os med at finde frem til nogle svar på. I udgangspunktet kommer begrebet fra biologien og beskriver et systems evne til at håndtere pludselige udefrakommende chock eller forandringer. Men når det bruges i sammenhæng med byen bliver det straks mere kompliceret:

"Som det bliver brugt, i hvert fald i den litteratur jeg har kendskab til, så handler det meget om de økonomiske kriser. Altså for en by om evnen til at omstille sig fra een tilstand til en ny," forklarer han. Men begrebet er komplekst, og derfor er det vigtigt at være meget præcis om, hvordan man bruger det, understreger han:

"Ellers bliver det let udvandet og kommer til at dreje sig lidt om det hele. Så når det fx er økonomiske processer, så er det virksomheder og arbejdsmarkeder, der er de vigtige aktører." 

vejle først med resiliens-strategi

Derefter tager udsendelsen til Vejle, for her har kommunen ansat en såkaldt chief resilience officer, som har fået til opgave at udføre Europas første resiliens-strategi. Han hedder Jonas Kroustrup og er samtidig med sin stilling i kommunen tilknyttet ngo'en 100 Resilient Cities. Og hvorfor skal Vejle så være med?

"Fordi vi ved, vi kommer til at møde nogle af de her udfordringer i fremtiden. Både når det kommer til oversvømmelser, men også at håndtere et samfund, som bliver mere og mere diverst. Hvordan skaber vi social sammenhængskraft på trods af øget diversitet? Det er nogle af de spørgsmål, vi forsøger at besvare," fortæller han. 

Læs strategien og meget mere på Resilient.vejle.dk

Interviewet er lavet på Dansk Byplanlaboratoriums årskonference i Malmø.

Slum Dwellers International er en af de mange organisationer, som viste deres metoder frem på den enorme udstillingsmesse på UN Habitat. Her er det projektet Know Your City, der er en kollektivt genereret database, som viser tilstanden i en lang ræk…

Slum Dwellers International er en af de mange organisationer, som viste deres metoder frem på den enorme udstillingsmesse på UN Habitat. Her er det projektet Know Your City, der er en kollektivt genereret database, som viser tilstanden i en lang række slumkvarterer med et meget højt detaljeniveau. Læs mere: http://knowyourcity.info/

The New Urban Agenda

Udsendelsen slutter, hvor den startede: i Quito. For her blev for nylig afholdt UN Habitat 3, verdens største begivenhed for byer og byudvikling. BYLYD-vært Tobias Moe deltog som eneste danske journalist.

UN Habitat er FNs organisation for byer og bosætninger, og hver 20. år mødes alle aktører for at definere en ny fremtidsplan for byernes udvikling. Denne gang var opdraget at finde formuleringer, som kan realisere beslutningerne fra sidste års klimatopmøde i Paris på by-niveau. Og at forlænge FNs udviklingsmål, The Sustainable Development Goals, hvoraf nr. 11 er dedikeret til byer. Resultatet er blevet The New Urban Agenda, som du kan læse her

I indslaget fortæller Tobias om en kunstner fra Hong Kong, Michael Leung, som har startet en gadekiosk i en nedlagt markedsstand. Egentlig var det primært for at skabe en platform for, at vennen Mango King, en hjemløs der dyrker grøntsager på en hemmelig plet i byen, kunne sælge sine produkter. Men siden er der kommet i alt fjorten mennesker til, som laver alle mulige forskellige frivillige aktiviteter på stedet. I dag bliver Michael Leung inviteret til alverdens kongresser for at fortælle om projektet, som er blevet et kroneksempel på, hvordan borgere aktivt kan gøre noget nedefra og op for at ændre byernes udvikling. Projektet har, ifølge ophavsmanden selv, været med til at skabe et nyt momentum for en ellers hendøende markedskultur i den rasende kapital-drevne by. Læs om "Kai Fond Pai Dong" 

Under sin tur producerede Tobias i øvrigt denne podcast for Magasinet Udvikling, der mere indgående beskriver, hvad der er kommet ud af UN Habitat 3. 

Om BYLYD #23

Tilrettelæggelse: Tobias Moe, Niels Bjørn og Maiken Vibe Bauer.

Klip og mix: Maiken Vibe Bauer

Værter: Tobias Moe og Niels Bjørn.

BYLYD er i 2016 udgivet i samarbejde med Akademisk Arkitektforening og støttet af Dreyers Fond. Turen til UN Habitat i Quito er støttet af Danidas Oplysningsbevilling.

tak til...

Vi sender en stor tak til alle medvirkende - Lars Winther fra Københavns Universitet, Jonas Kroustrup fra Vejle samt indbyggerne.

Tak til freelance-journalist Lise Hermann, som har stået for indslaget fra Quito. 

Tak til DANIDA, som har støttet turen til UN Habitat. Og til Magasinet Udvikling, for samarbejdet i den forbindelse.

Den største tak går, som altid, til jer, der lytter med derude.

Ring eller skriv til os!

Vi håber, at du er blevet klogere af at lytte til BYLYD om Resiliens. Måske har vi sagt noget himmelråbende forkert? Eller negligeret de allervigtigste stemmer i historien? I så fald må du råbe op på facebook - eller tage fat på os direkte, vi er aldrig længere væk end en opringning. Find kontaktinfo her

Tak, fordi du lytter med!