#36 Jacobs slum - bonusafsnit

Syvende og sidste afsnit af JACOBS SLUM er et bonusafsnit, hvor vi fortæller de private historier om Jacob A. Riis til ende. Hvordan var det med hans relation til Theodore Roosevelt, USAs præsident? Og hvordan endte Jacobs hustru Elisabeth med at gifte sig med ham, efter hun først havde sagt nej og forlovet sig med en tysker?

Den danske fotograf Jacob Holdt har gennem hele serien lagt stemme til Jacob A. Riis' dagbøger. Vi spurgte ham om det, fordi de to fotografer begge drog til USA og fik en karriere ud af at fotografere, dokumentere og fortælle om fattige liv i slumområder. Der er et stort slægtskab mellem de to, men også store forskelle. I sidste afsnit interviewer vi Jacob Holdt om såvel slægtskab som om forskelle. Lyt her.

Jacob Holdt, fotograferet af Aisha Abu Baker

Jacob Holdt, fotograferet af Aisha Abu Baker

Da Jacob Holdt først viste sine fotos til en amerikaner, sagde amerikaneren, at det mindede ham om en anden dansker, som havde fotograferet slummen i USA. Han trak Jacob A. Riis' bog "How the Other Half Lives" ud af reolen, og Jacob Holdt fik et chok. Han kendte den ikke.

Siden udgav han i 1977 sin egen bog "Amerikanske billeder", som rummede fotografier og fortællinger om livet i USAs underklasse. Og siden har han ikke kunnet befri sig fra spejlinger og slægtskab. Ind imellem med irritation, men også med stor kærlighed til den tidlige Jacobs projekt og billeder.

jacob-1982-02.jpg

I dette bonusafsnit taler vi også med Kasper Jacek, som har skrevet og tilrettelagt serien Jacobs slum. Kasper lægger perspektiver på de spørgsmål, som serien har beskæftiget sig med og reflekterer over den vilde handling at træde ind i menneskers liv og fotografere dem helt tæt på i deres egne, private omgivelser.

jacob-1974-01.jpg

Tilrettelæggelse: Niels Bjørn, Maiken Vibe Bauer og Kasper Jacek.

Klip, lyddesign og mix: Maiken Vibe Bauer.

Indspilning af trommer: Lasse Smidt. 

Tak til Arkitektforeningen for lån af lydstudie.

Jacobs slum er blevet til i et samarbejde mellem Bylyd og Netudgaven. 

Se mere på http://jacobsslum.dk