#28 BYLYD on Water

I år er det Københavns 850-års fødselsdag. For det var i 1167, at bisp Absalon tog første spadestik til sin borg ved landsbyen "Hafn" og kaldte den Mercatorum Portus - Købmændenes Havn. "På en Holm i Havet", som Saxo skriver. 

Det var sådan cirka et sted mellem Slotsholmen - altså der hvor Christiansborg ligger nu - og Rådhuspladsen. Byen er siden da vokset og vokset, og ikke mindst havnen har været årsag til den økonomiske ekspansion. I kolonitiden, hvor danske forretningsfolk skovlede penge ind på handel med slaver og sukker, voksede Københavns Havn eksplosivt. Med sukkerraffinaderier i Nyhavn og udvidelser af Christianshavn lagde slavehandlerne det økonomiske fundament for hele Frederiksstaden.

Igen under den heftige industrialisering i begyndelsen af 1900-tallet, hvor bønderne mistede deres livsgrundlag og søgte mod byen, blev havnen omdrejningspunkt for udviklingen. Det var i havnen, de tungeste industrianlæg lå, og herfra Danmark styrkede sin position som førende skibsbyggernation. Også i dag er havnen centrum for den økonomiske udvikling af hovedstaden. Nye områder fyldes ud, især for at bygge boliger til de 10-12.000 flere københavnere, som kommunen anslår, byen vokser med hvert år. Hovedparten af offentligt ejet jord distribueres gennem udviklingsselskabet BY&HAVN. Et selskab, der er født med det opdrag at tjene penge på at sælge grunde dyrt - for at financiere den store milliardgæld fra etableringen af metroen.

Skal havnen være en pengemaskine? Har havnens retmæssige ejere - byens borgere - tilstrækkelig indflydelse på, hvordan den udvikles? Og går det massive boligbyggeri ud over byens kvalitet? Det er nogle af de spørgsmål, arkitekturpodcasten BYLYD stiller på denne havnerundfart, som er skabt i samarbejde med CPH:DOX og Akademisk Arkitektforening.

Tilrettelæggelse: Maiken Vibe Bauer og Tobias Moe,

Klip, lyddesign og mix: Maiken Vibe Bauer

Musik: Beautiful Burning World

Værter: Tobias Moe og Niels Bjørn.

Fotos: Adrian Täckman

En sejltur gennem Københavns Havn er ligesom at bevæge sig gennem et regneark med rækker og kolonner.
— Peter S. Jørgensen, arkitekt

LInks og personer

I udsendelsen møder du Lars Jensen, lektor i interkulturelle studier fra Roskilde Universitet. Han holder et oplæg om, hvordan kolonitiden har sat sit præg på Københavns Havn og henviser i den forbindelse til nogle kilder til mere viden. Det er blandt andet: 

Christianshavns Sorte Fortid

Magasinet Marronage

Derudover kan du selvfølgelig lytte til BYLYD om slaver og sukker i dansk arkitektur, som handler om samme emne.

I udsendelsen møder du også kunstneren Camilla Berner, som lavede en urban ukrudtshave på Krøyers Plads, dengang det stadig var en byggetomt. For at finde frem til de værdier og de potentialer, en for det blotte øje tom grusplads kunne afsløre ved nærmere granskning. Hun kaldte projektet Black Box Garden, og du kan læse mere om det – og om hende – her 

Ring eller skriv til os!

Vi håber, at du finder udsendelsen interessant og væsentlig. Måske har vi sagt noget himmelråbende forkert? Eller negligeret de allervigtigste stemmer i debatten? I så fald må du råbe op på facebook - eller tage fat på os direkte, vi er aldrig længere væk end en opringning. Find kontaktinfo her

Tak, fordi du lytter med!